Rss Feed
Facebook button

YALLAH NORRKÖPING

DYNAMO

Hallarna – Ett framväxande kvarter där kultur, kreativitet och skapande samlas i ett av Norrköpings häftigaste områden. Idag finns Dynamo, Teater Bråddgatan 34, Östgötateatern, Norrköpings Kulturhus, Mötesplats Asken och Grammofon här som delar av detta kluster. Är man orienterad i Norrköping, så är denna plats självklart mer känd som Kulturkammaren.

Vi som börjar bli allt för gamla har antagligen minnen från otaliga konserter, discon och hiphop-jams som har arrangerats i Kulturkammarens lokaler. ”Kammaren” fyllde sin funktion som mötesplats under 90-talet, men har sedan dess stagnerat. Ur en tid av nedläggningshot och en trend av minskat besökarantal, så verkar det som att vinden har vänt. Med en tidigare något tråkig innergård bestående av parkeringsplatser, så genomgår nu hela kvarteret en omfattande förvandling. Idag har man döpt om platsen till Dynamo.

Under slutet av 2011 blev Yallah Norrköping involverade i Dynamos vision om ett mer välkomnande och färggladare kvarter. Vi fick uppdraget att dekorera innergårdens putsfasad som vetter ut mot Tunnbindaregatan. Inledningsvis fanns det önskemål om motiv inspirerade av diverse mer etablerade streetartartister. Motiven skulle ha en koppling till Dynamos teaterverksamhet. Då vi är mer traditionella graffitimålare än streetartkonstnärer så blev detta självklart en tuff nöt att knäcka.


Vid planering kom vi ganska snabbt fram till att vi inte var beredda att kompromissa bort vad vi älskar att göra, men fast beslutna av att ta fram ett attraktivt förslag som helt enkelt inte gick att tacka nej till. Yallah tog fram ett förslag bestående av ett collage av flera bilder, som ska föra tankarna till en gammaldags teaterscen, där en kamp mellan ont och gott utspelas. Figurerna i målningens mitt är inspirerade av gammalt klassiskt oljemåleri.

Väggens mått är 6 x 13m, alltså storleken större. Att fylla en stor vägg med färg kan vem som helst. Att fylla den med kvalité är något helt annat. Vi kan nog påstå att inte allt för många väggar av denna storlek målas för ofta i Sverige. Det finns flertalet faktorer som bromsar större muralmålningar, som bygglov, ekonomi och förtroende för graffitimålaren.


Har man vistats i Norrköping under Juli månad så är nog chansen ganska stor att man sett, hört, eller läst om Dynamoväggen. Vi är långt ifrån vana att bli så uppvaktade av media och var inte beredda på att så mycket folk skulle besöka Dynamos innergård för att titta på målningen.

EXPO | TYME | AWONE

Steg-för-steg

Vi vill rikta ett stort tack till:
Dynamo Pelle Filipsson
Kultur och Fritid Kathleen Ginyard
Åby Fasad Mikael Alfaro
Norrköpings Tidningar för den grymma bevakningen!
Alla vänner som hjälpt till att bygga ställning, dykt upp med fika eller på annat sätt hjälpt till

One Response to “DYNAMO”

  1. Magdalena skriver:

    Hej! Vad duktiga ni är! Skulle ni inte kunna se om ni skulle få måla stadsbiblioteket i Norrköping?

Lämna en kommentar