Rss Feed
Facebook button

YALLAH NORRKÖPING

Graffiti Uppdrag: KKXL

Rör man sig i Norrköpings uteliv kan man knappast ha undgått klubbkonceptet Karateklubben som har plöjt genom stans alla större nattklubbar. En klick människor med ambitionen att utrota vår gråa vardag och tristess. Alltid nya fräscha ideér och artister. Till Karateklubbens säsongsavslutning och inför deras sommarkoncept ”Djungelklubben” bad de Yallah färga kvällen med graffti.

Eftersom det blir lite väl mycket klubben-för-inbördes-beundran, när det är samma person som skriver detta som ligger bakom målningen, så har jag istället valt att beskriva arbetsprocessen bakom målningen. Det för att jag tror att många kollar in bilderna och kanske undrar hur det gick till. Jag gick själv som tonåring och undrade hur de äldre målarna gjorde…

Uppdraget
När man köper någonting så har man en förväntan på hur det ska smaka, kännas, se ut etc. Samma sak gäller oftast när man beställer en graffitimålning. Beställaren har många gånger en uppfattning om hur de vill att målningen ska se ut och vad den ska innehålla.
I fallet Karateklubben så fick jag klara direktiv. Målningen skulle fungera som en ”Backdrop” för deras sommarklubb som varar sommaren ut. Önskemål fanns, om att den skulle likna den klassiska ”Admire Nature” målningen men i serietecknad form. En stilren Djungelklubben text så lik som möjligt Karateklubbens egna logo. Målningen skulle förmålas förutom de två sista timmarna för ”livegraff” så att klubbens gäster skulle få en upplevelse.
Admire Nature, Norrköping 1991 av ZAPPO | CIRCLE | AMEN

WhatYouSeeIsWhatYouGet
För att några missförstånd inte ska uppstå med beställaren, så tar jag i regel fram ett WYSIWYG-förslag. Där man kan se hur det färdiga resultatet ser ut innan målningen faktist målas. Jag beskriver kortfattat steg-för-steg hur förslaget till Djungelklubben gick till:

  • Mått och proportioner på väggen är väsentliga innan man börjar, som antingen mäts eller beräknas. Nu består väggen av 6 träskivor 2,4 x 1,2 m. Bredd 7,20, Höjd 2,4m.
  • Underlag till ett förslag kan man rita/illustrera själv eller från webben. I detta fall hittade jag en grym webb-baserad serietidning.
  • Digitalt förslag tas fram genom att redigera och klipp-och-klistra med hjälp av grafikprogrammen Adobe Illustrator och Adobe Photoshop.
  • Texten till Djungelklubben såväl som Karateklubben-logon är uppbyggd från ett välkänt typsnitt och är gjord i Illustrator.

Nästan färdigt digitalt utkast

Lets get busy!
Nu är det bara att slänga upp det på väggen! Lättare sagt än gjort. Väggen ska monteras, grundas, täckas och maskeras. Vad som går på ett par minuter på datorn kan ta timtal att realisera på väggen. Jag valde att skissa upp målningen med hjälp av en dator och projektor eftersom hjärnan kan spela en ett spratt med så mycket detaljer på väggen. Jag valde svart färg vid uppskissning, vilket sparar tid då allt är inramat i svarta konturer. När allt är uppskissat är det nästan som att färglägga en målarbok för barn… nästan!
Färgval görs med omsorg utifrån det färdiga förslaget. Även om Montana och Molotows utbud av färger är rätt omfattande, så kan man sakna t.e.x. en riktigt skitig gul?! De som behärskar och använder deras transparenta färger vet att de kan göra underverk med en målning. Fälten färgläggs med en färg i taget. Färgläggningen inleds med de mörkare färgerna och avslutas med de ljusare.
Sista momentet är att åter igen sätta svarta konturer på allt, för att sedan rätta till missar med ifyllningsfärgerna. Allt målas utom djuren och fjärilarna som sparas ut för att målas live på Karateklubben. Djungelklubben texten målas med hjälp av maskeringstejp och en mattkniv. Logo’s och typsnitt bör maskeras för att de ska bli bra, då de är för perfekta för att måla på fri hand. Det svårt att få samma exakthet på fri hand.

Karateklubben rundade av sin säsong med en riktigt bra kväll. Jag fick som förväntat förfrågningar om att måla barnrum.

//conny

KKXL Steg-för-steg

One Response to “Graffiti Uppdrag: KKXL”

  1. treione skriver:

    fett grym målning!!!!

Lämna en kommentar